درمان شناختی- رفتاری تروما و سوگ تروماتیک در کودکان و نوجوانان
نویسندگان: جودیت ای. کوهن، آنتونی پی. مانارینو و استر دبلینگر
مترجمان: دکتر الناز موسینژاد جدی و فروزان جانمردی
ناشر: ستوده
معرفی کتاب:
براساس تعریف سازمان ملی سلامت روان، ترومای دوران کودکی به صورت تجربه رویدادی تعریف شده است که برای کودک دردناک و استرسآمیز است و میتواند به اثرهای طولانی مدت جسمی و روانی در کودک منجر شود. عوامل مختلفی به ترومای دوران کودکی منجر میشوند که عمدهترین آنها عبارتند از: سوءاستفاده جسمی و عاطفی، نادیده گرفتن جسمانی و عاطفی، بیماریهای روانپزشکی، خشونتهای خانگی، طلاق و مرگ والدین. کودک تروماتیزه شده ممکن است علائم مختلفی مثل اجتناب، اضطراب، افسردگی، خشم، کابوس شبانه، بیاعتمادی، رفتارهای خودتخریبی و کنارهگیری نشان دهند. عدم ارائه درمان مناسب در جهت کاهش علائم میتواند به پیامدهای طولانی مدت و جبرانناپذیر در آینده منجر شود. با توجه به اثرهای نامطلوب تروما بر کودکان و نوجوانان لزوم مداخلههای درمانی اثربخش ضروری به نظر میرسد. مطالعههای تجربی مختلف نشان میدهند که درمانهای شناختی- رفتاری میتوانند در غلبه بر مشکلات مرتبط با تروما در کودکان و نوجوانان مؤثر باشند. درمانهای شناختی- رفتاری متمرکز بر تروما که مبتنی بر نظریههای یادگیری و شناختی هستند، برای کاهش واکنشهای رفتاری و هیجانی منفی بعد از رویدادهای آسیبزا طراحی شدهاند و محیطی امن و حمایتی برای کودک فراهم میکنند تا کودک به طور مستقیم یا غیرمستقیم در مورد تجربه آسیبزا صحبت کند.
کتاب حاضر یکی از اولین کتابهایی است که یک رویکرد سیستماتیک درمانی برای جمعیت آسیبپذیر کودکان و خانوادههای آنها ارائه میکند و برای مواجهه با انواع مختلف رویداد تروماتیک راهنماییهای اختصاصی مطرح میکند، به عنوان مثال یک بخش کتاب به مؤلفههای سوگ تروماتیک اختصاص داده شده است که برای کودکانی طراحی شده که سوگواری تروماتیک را تجربه میکنند. کتاب یک چارچوب جامع برای ارزیابی اختلال استرس پس از سانحه، افسردگی، اضطراب و دیگر علائم تروما و همچنین تهیه طرح درمان اختصاصی و انعطافپذیر برای هر فرد فراهم میکند. در این مدل درمانی تلاش شده است تا در عین پایبندی به مبانی اصلی شناختی- رفتاری، توجه ویژهای نیز به عوامل رشدی، سیستم خانواده، و ارزشهای انسانی در نظر گرفته شود. راهنمای درمانی حاضر همراه با کتاب کاری که در انتها ضمیمه شده است، به درمانگران کمک میکند تا در شکلگیری مهارتهای اصلی مقابله با تروما به کودکان، نوجوانان و خانوادههای آنها کمک کنند.
ما کتاب را به سه بخش تقسیم کردهایم: بخش اول مفهوم درمان شناختی- رفتاری متمرکز بر تروما را معرفی میکند، در حالیکه بخش دوم و سوم به ترتیب مؤلفههای متمرکز بر تروما و متمرکز بر سوگ را توصیف میکنند. کتاب با یک بخش مختصر در مورد بررسی و اتمام درمان به پایان میرسد و به دنبال آن سه ضمیمه (شامل: ضمیمه 1 اطلاعات مفید و برگههای اطلاعاتی؛ ضمیمه 2 فهرستی از منابع برای کودکان، والدین و درمانگران؛ ضمیمه 3 اطلاعاتی در مورد آموزش اضافی برای درمانگران) و کتاب کار درمان آورده شده است. ما امیدواریم که این کتاب برای درمانگرانی که تلاش میکنند در مورد نحوه اجرای بهترین مدل درمان شناختی- رفتاری متمرکز بر تروما بیاموزند، مفید باشد.