چه باید کرد؟
نویسنده: دکتر رضا زمانی
عید نوروز و سال نو را به همه اعضاء محترم انجمن روانشناسی ایران، اعضاء همه انجمنهای روانشناسی ایران، اعضاء همه انجمنهای علمی ایران، همه ساکنان فلات ایران، همه ایرانیان مقیم هر کجای جهان، و همه جهانیان، از طرف هیئت مدیره انجمن روانشناسی ایران تبریک میگویم و سالی خوش و سرشار از سلامت و نیکبختی برای همه آرزو دارم. نکتهای را میخواهم به عرض برسانم که نیاز به مقدمهای دارد. ابتدا آن مقدمه:
فعالیتهای اولیه برای تأسیس انجمن روانشناسی ایران در سال 1343 آغاز گشت و در سال 1344 این انجمن رسما ثبت و تأسیس شد. در آن زمان تعداد روانشناسان ایران واقعا انگشت شمار بود. این انجمن در سال 1349 انتشار مجله روانشناسی را آغاز کرد که تا جایی که میدانم اولین نشریه مختص روانشناسی در ایران است. در آن زمان علم روانشناسی در ایران رشته تقریبا ناشناختهای به شمار میرفت. از عامه مردم بگذریم حتی خواص هم کمتر اطلاعی از این رشته داشتند. ولی بتدریج اقبال به این رشته و کاربری آن افزایش مییافت. اما با وقوع انقلاب اسلامی این پیشرفت متوقف شد و حتی عقبگرد هم روی داد. حدود یکی دو دهه وضع به همین منوال بود اما یک باره انفجاری در رشته روانشناسی و اقبال به آن و سعی در کاربرد آن روی داد. آموزش روانشناسی به شدت گسترش یافت و روانشناسی به یکی از رشتههای بسیار محبوب علوم انسانی مبدّل شد.
در اواخر دهه شصت بنا به دلیلی سعی کردم بدانم تعداد فارغالتحصیلان رشته روانشناسی در ایران از ابتدا تا آن زمان چیست. باور میفرمایید جمعا کمتر از ده هزار نفر میشد. در سال 1394 یا 1395 باز به مناسبتی خواستم بدانم تعداد دانشجویان رشته روانشناسی در همه سطوح چیست. به عددی حدود یکصد و ده هزار نفر رسیدم. صد و ده هزار دانشجو در آن سال به تحصیل روانشناسی اشتغال داشتند و به احتمال بسیار زیاد در سال جاری تعداد دانشجویان بسیار بیشتر از اینهاست. این تعداد را مقایسه بفرمایید با جمع تعداد فارغالتحصیلان روانشناسی تا اواخر دهه شصت؛ ببین تفاوت ره از کجاست تا به کجا.
مقدمات تجدید حیات انجمن روانشناسی ایران، به ویژه با همت دکتر شاملو و دکتر براهنی با هیأت مؤسسی جمعا به تعداد 15 نفر در سال 1373 شروع شد و انجمن در سال 1374 رسما مجددا ثبت و احیاء شد و تا امروز با موفقیتی چشمگیر به فعالیت ادامه داده است. در تمام این مدت در سالهایی که رتبهبندی انجمنها از طرف وزارت علوم انجام میشده است رتبه انجمن A بوده است. در سالهای اخیر انجمن دو بار موفق به دریافت لوح انجمن برتر در میان انجمنهای علومانسانی شده است. توجه بفرمایید که در حدود 15 انجمن روانشناسی در ایران تا کنون به ثبت رسیدهاند و نیز در حدود 115 انجمن در علوم مختلف انسانی داریم. با توجه به این تعداد انجمنها، موفقیت انجمن روانشناسی ایران بسیار چشمگیر است. میتوان بحق انجمن روانشناسی ایران را انجمنی محوری و مرجع در میان انجمنهای روانشناسی ایران دانست. تا کنون حدود 25000 نفر به عنوان عضو در این انجمن ثبتنام کردهاند. این عدد را مقایسه بفرمایید با تعداد کل فارغالتحصیلان روانشناسی تا اواخر دهه شصت.
با کمال خضوع و خشوع و برای اینکه مسجّل شود که آنچه میخواهم بگویم بر مبنای تجربه شخصی است نه حدسیّات و صرفا به منظور اظهار وجود، به عرض میرسانم که من، هم در دوره اول فعالیت این انجمن در قبل از انقلاب و به ویژه در اواخر آن دوره در انجمن فعال بودم و همچنین تقریبا در تمام سالهای فعالیت انجمن بعد از تجدید حیات آن، به دلیل این ارتباط و نیز به دلیل علائق شغلیام با وضعیت علم روانشناسی در تمام این دوره طولانی و هم با وضعیت و فعالیتهای انجمن روانشناسی ایران از نزدیک ارتباط و از آنها آگاهی داشتهام.
آنچه امروز میبینیم به هیچ وجه شباهت و نزدیکی ندارد با حال و هوای حدود پنجاه و چند سال پیش که انجمن اولیه تأسیس شد. اول اینکه میشود گفت در آن زمان انجمن در واقع جمع دوستانه کوچکی بود با علائق مشترک. در آن زمان کمتر مراجعهای به انجمن میشد. از آن زمان تا کنون روانشناسی از حالت رشتهای مهجور به رشتهای بسیار فعال، جوشان، پرطرفدار و پرکاربرد تبدیل شده است. دوم اینکه در آن زمان به ندرت از طرف سازمانها، به انجمن مراجعه میشد. در مقابل امروز به فراوانی از طرف سازمانهای دولتی، خصوصی، و مردمی به کرّات به انجمن مراجعه میشود. اعضاء هیأت مدیره انجمن حتی فرصت پاسخگویی اولیه به این همه مراجعه را ندارند چه رسد به پیگیری و به سامان رساندن موضوع این تماسها. سوم، شهر ما دیگر آن شهر نزدیک به شصت سال پیش نیست؛ ترافیک سنگین، اشتغال سنگینتر همکاران و همه مشکلات شهری به اعضاء امروزین انجمن به اندازه اعضاء هیأت مدیره نزدیک به شصت سال پیش و همچنین زمان احیاء انجمن فرصت مشارکت و رسیدگی به امور انجمن را نمی دهد. اگر امور به همین منوال پیش رود از نفوذ و محوریت انجمن ناچار به شدت کاسته خواهد شد زیرا مراجعان به انجمن، به منظور و با توقع مشارکت در حل مشکلات آنان، به تدریج از مساعدت و همکاری انجمن مأیوس خواهند شد. در پی چنین وضعیتی چند حالت قابل تصور است: یکی اینکه اصولا استمداد از روانشناسی و روانشناسان به تدریج رو به افول بگذارد. دیگر اینکه مؤسسات دولتی، خصوصی، و مردمی جویای همدلی، هم فکری، و همیاری انجمن روانشناسی ایران به عنوان انجمن مرجع و محوری به انجمنهای دیگر روی بیاورند. سوم اینکه به احتمال بیشتر ملغمهای از این دو ممکن است روی دهد. در هر یک از این حالتها از محوریت و مرجعیت انجمن به تدریج کاسته خواهد شد و انجمنی پیشرو به تدریج به انجمنی بیرونق، بیرمق، و مهجور بدل خواهد شد.
بنابر آنچه گفته شد انجام تغییرات اساسی، پایهای، و همه جانبه در بدنه و سیستم مدیریتی انجمن ضروری به نظر می رسد. سیستم مدیریتی نزدیک به شصت سال پیش که تا مدتی بعد از آن هم مناسب به نظر می رسید به دلایلی که عرض کردم و به ویژه تغییرات عظیم در جایگاه علم روانشناسی در جهان و به خصوص در ایران، دیگر پاسخگو نیست و کارآیی ندارد.
پس چه باید کرد؟ شاید راهی را میبایست در پیش گرفت و تغییراتی را انجام داد که انجمنهای علمی معتبر و محوری جهان، چه انجمنهای روانشناسی و چه غیر آنها، در پیش گرفتهاند. اما این تغییرات کدامند و چگونه و طبق چه اصولی باید انجام گیرند؟
مطالب و راه حلهایی در هیأت مدیره انجمن مطرح شدهاند. اما علاوه بر اینها من مشتاقم از همه همکاران معزز و اعضاء گرامی انجمن استمداد کنم که اگر انجمن موفقی را در حوزه روانشناسی یا رشتههای دیگر چه در ایران و چه در خارج از ایران میشناسند و از نحوه فعالیت و روش مدیریت امور در آن انجمن آگاهند، یا از روی علاقه و بزرگواری، برای یاری به انجمن میتوانند اطلاعاتی در این زمینه از هر طریق که صلاح بدانند حاصل کنند، هیأت مدیره انجمن را مطلع فرمایند. من به شخصه مدیون الطاف آنان خواهم بود و مسلما از نظر هیات مدیره انجمن نیز سعی آنان مشکور خواهد بود.
به امید یاری شما بزرگواران
دکتر رضا زمانی