تدوین مدل اجتناب متضاد اختلال اضطراب فراگیر: مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر این مدل و درمان شناختی رفتاری متمرکز بر هیجان بر علایم اضطراب، شدت هیجان و کنترل عاطفی زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر
تدوین مدل اجتناب متضاد اختلال اضطراب فراگیر: مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر این مدل و درمان شناختی رفتاری متمرکز بر هیجان بر علایم اضطراب، شدت هیجان و کنترل عاطفی زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر
چکیدهپایاننامه دکتر معصومه شفیعی دانشآموختۀ دکتری روانشناسی عمومی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه لرستان
دکتر معصومه شفیعی پایاننامه دکتری تخصصی خود تحت عنوان “تدوین مدل اجتناب متضاد اختلال اضطراب فراگیر: مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر این مدل و درمان شناختی رفتاری متمرکز بر هیجان بر علایم اضطراب، شدت هیجان و کنترل عاطفی زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر“ را در بهمن 1400 به اتمام رساند.
پایاننامه ایشان توسط دکتر عزتاله قدمپور (استاد راهنما) و دکتر محمد عباسی (استاد مشاور) هدایت شده است.
چکیده
مقدمه و هدف: مداخله روانشناختی در اختلال اضطراب فراگیر دارای جایگاه ویژهای است. اما آنچه که بر درمان تقدم دارد شناسایی متغیرهای دخیل در اختلال اضطراب فراگیر و تدوین یک مدل برای تبیین آنها میباشد. در همین راستا، هدف این بخش از مطالعه تعیین رابطه علی بین آسیبهای دوران کودکی (سوء استفاده جنسی، هیجانی و فیزیکی، غفلت هیجانی و فیزیکی) و روانرنجوری با علایم اختلال اضطراب فراگیر به وسیله میانجی گری مشکلات بین فردی (سردی و بازداری اجتماعی)، اجتناب متضاد هیجانی (ایجاد و حفظ احساسات منفی و ناراحتی مرتبط با تغییرات هیجانی) و اجتناب متضاد از نگرانی (نگرانی برای اجتناب از تغییرات هیجانی منفی، نگرانی برای ایجاد و حفظ احساسات منفی و نگرانی برای ایجاد تقابل مثبت) و همچنین مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری هیجانمدار (ECBT) و درمانی مبتنی بر این مدل بر علایم اضطراب، شدت هیجان و کنترل عاطفی زنان مبتلا به GAD انجام گرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه از طرح مقطعی- توصیفی (مدلسازی معادلات ساختاری) و نیمه آزمایشی استفاده شد. جامه آماری شامل تمام افرادی است که علایم اختلال اضطراب فراگیر را در شهر خرم آباد دارند، میباشد که از میان این افراد 457 نفربه عنوان نمونه بخش مدلسازی مطالعه انتخاب شدند و سپس پرسشنامه آسیبهای دوران کودکی (CTQ)، پنج عاملی نئو (NEO-FFI)، اجتناب متضاد از نگرانی (CAQ-W)، اجتناب متضاد هیجانی(CAQ-GE)، مشکلات پیچیده بین فردی (IIP-C) و مقیاس کوتاه اختلال اضطراب فراگیر(GAD-7) توسط آزمودنیها پاسخ داده شد. در بخش اثربخشی نیز 45 نفر از میان آزمودنیهای بخش اول با توجه به نمره برش مقیاس اختلال GAD مصاحبه بالینی و ملاکهای ورود و خروج به صورت در دسترس و داوطلبانه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه درمان شناختی رفتاری متمرکز بر هیجان (ECBT)، (15 نفر)، درمان تدوینی مبتنی بر مدل (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) گمارده شدند، درمان تدوینی مبتنی بر مدل و درمان شناختی-رفتاری هیجانمدار (ECBT)، هر کدام به طور جداگانه در 12 جلسه 90 دقیقهای (هفتهای یک جلسه) برگزار شد و برای گروه گواه هیچ گونه مداخلهای اعمال نشد. ابزار این بخش پژوهش مقیاس GAD-7، شدت هیجان (EIS-R) و کنترل عاطفی (ACS) بود که آزمودنیها در پیش آزمون و پس آزمون به سوالات آنها پاسخ دادند. دادهها نیز با استفاده از تحلیل معادلات ساختاری (SEM)، تحلیل کوواریانس چند متغیری (مانکووا)، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: نتایج به دست آمده از بخش مدلسازی نشان داد که مسیرهای آسیبهای دوران کودکی بر علایم اختلال اضطراب فراگیر با میانجیگری مشکلات بین فردی و اجتناب متضاد از نگرانی(55/7=ZValue)، روانرنجوری بر علایم اختلال اضطراب فراگیر با میانجیگری مشکلات بین فردی و اجتناب متضاد از نگرانی (17/7=ZValue)، مشکلات بین فردی بر علایم اختلال اضطراب فراگیر با میانجیگری اجتناب متضاد از نگرانی (25/2= ZValue) معنادار بودند، اما مسیرهای آسیبهای دوران کودکی بر علایم اختلال اضطراب فراگیر با میانجیگری مشکلات بین فردی و اجتناب متضاد هیجانی (96/1Z<)، مسیر روانرنجوری بر علایم اختلال اضطراب فراگیر با میانجیگری مشکلات بین فردی و اجتناب متضاد هیجانی (96/1Z<) و مسیر مشکلات بین فردی بر علایم اختلال اضطراب فراگیر با میانجیگری اجتناب متضاد هیجانی (96/1Z<) نیز معناد نبودند. نتایج به دست آمده در بخش اثربخشی نیز نشان داد که درمان تدوینی مبتنی بر مدل و درمان شناختی-رفتاری هیجانمدار باعث بهبود علایم اختلال اضطراب فراگیر، شدت هیجان و کنترل عاطفی در افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر میشوندو درصد بهبودی آنها بیشتر از آزمودنیهای گروه گواه میباشد. ولی دو گروه آزمایشی تفاوت معناداری با هم نداشتند (49/14=f، 001/0=p).
نتیجه گیری: در درمان علایم اختلال اضطراب فراگیر بهتر است آسیبهای دوران کودکی، روان رنجوری، مشکلات بین فردی، اجتناب متضاد از نگرانی و اجتناب متضاد هیجانی مورد توجه اهداف درمانی قرار گیرد، علاوه بر این برای کاهش شدت علایم اختلال اضطراب فراگیر شدت هیجان و کنترل عاطفی در زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر از درمان شناختی-رفتاری هیجانمدار و درمان مبتنی بر مدل پیشنهادی استفاده کرد.
واژگان کلیدی:
اجتناب متضاد از نگرانی، اجتناب متضاد هیجانی، اختلال اضطراب فراگیر درمان مبتنی بر مدل، درمان شناختی رفتاری متمرکز بر هیجان، علایم اضطراب، شدت هیجان، کنترل عاطفی