سلامت روان و تغذیه در زنان
ترجمه و تنظیم: پرنیان چقامیرزایی
دانشجوی ارشد روانشناسی بالینی
روان درمانی کاربردی همیشه نتایج مورد انتظار را در درمان اختلالات روانی به ارمغان نمیآورد. در نتیجه، سایر مداخلات مورد توجه روزافزونی قرار میگیرند. در سالهای اخیر، تحقیقات در مورد تأثیرات تغذیه بر وضعیت روانی افزایش یافته است، که ممکن است جنبه مهمی در پیشگیری و حتی درمان بسیاری از اختلالات روانی داشته باشد. هنگامی که رژیم غذایی فاقد مواد مغذی لازم است که به عملکرد طبیعی و غیر پاتولوژیک ارگانیسم کمک میکند، این میتواند منجر به عدم سلامت روان شود. تعداد فزایندهای از بیماریها با اتخاذ الگوهای غذایی خاص قابل پیشگیری هستند، به طور مثال در متاآنالیزهای مختلف کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی، بیماری مزمن کلیوی، سرطان (پستان، روده بزرگ، ریه)، بیماری عصبی و اختلال نقص توجه-بیش فعالی نشان داده شده است. بار جهانی افسردگی و اضطراب در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه برجسته شده است. بروز افسردگی و اضطراب به ترتیب 5% و 7% در سراسر جهان است. در ایران، شیوع افسردگی و اضطراب در بین بزرگسالان به ترتیب 21 و 20 درصد است و احتمال بروز آن در زنان ایرانی دو برابر بیشتر از مردان است. رژیم غذایی یک عامل خطر قابل تغییر برجسته برای ایجاد افسردگی و اضطراب است. محققان رژیم غذایی کامل را به عنوان یک رویکرد جایگزین برای مطالعه نقش بالقوه رژیم غذایی برای پیشگیری از بیماری پیشنهاد کردهاند. یافتهها نشان میدهد که کیفیت غذای بالاتر به طور قابل توجهی با خطر کمتر افسردگی، اضطراب و استرس مرتبط است. هرچند مطالعات آیندهنگر آینده برای تأیید یافتهها مورد نیاز است.
درمطالعهایی با نام الگوهای غذایی میوه و سبزیجات و سلامت روان در زنان: مروری سیستماتیک، مشخص شد که مصرف میوه و سبزیجات ممکن است برای سلامت روان مفید باشد. مطالعات با کمترین خطر سوگیری نشان داد که رژیم غذایی با نسبت زیادی میوه و سبزیجات ممکن است در زنان با کاهش خطر اضطراب، اختلالات روانی و علائم افسردگی و همچنین پیامدهای آنها مانند خودکشی همراه باشد.
مطالعات آیندهنگر و یا مداخلهای برای ردّ علیّت معکوس مورد نیاز است، اما ممکن است به این نتیجه برسد که میوه و سبزیجات باید به عنوان عنصری از یک رژیم غذایی متعادل مناسب برای بهبود سلامت روان زنان گنجانده شوند. نتیجهگیری میشود که به طور کلی غذا بر وضعیت سلامت روان افراد تأثیر دارد.
مصرف پروبیوتیکها نیز سلامت روانی را بهبود میبخشد، اگرچه تحقیقات بیشتری لازم است. شناخت دقیق سویهها و دوزهای مؤثر ضروری است. در هر صورت، آنها جایگزین درمانهای دارویی فعلی برای اختلالات سلامت روان نمیشوند، و میتوانند به صورت مکمل مورد استفاده قرار گیرند.
همچنین برای دانستن تأثیر غذاهای واقعی بر وضعیت روانی به تحقیقات بیشتری نیاز است. وضعیت سلامت روان را نمیتوان از غذا جدا کرد، اما نمیتوان مشکلات یا اختلالات روانی را صرفاً به گردن غذا انداخت.
منابع:
Fruit and Vegetable Dietary Patterns and Mental Health in Women: A Systematic Review 2022,doi: 10.1093/nutrit/nuab007
Nutrition and mental health: A review of current knowledge about the impact of diet on mental health 2022;doi: 10.3389/fnut.2022.943998
The association of food quality index with mental health in women: a cross-sectional study 2020; doi: 10.1186/s13104-020-05401-x
Influence of Nutrition on Mental Health: Scoping Review 2023; doi: 10.3390/healthcare11152183