مروری بر موضوع خشونت
دکتر کمیل زاهدی تجریشی
متخصص روانشناسی بالینی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران
خشونت (Violence) یکی از مفاهیمی است که همواره در روانشناسی به آن پرداخته شده و متون بسیار زیادی درباره آن وجود دارد. البته توجه کردن یا نکردن ما به این موضوع از آسیبهای آن نمیکاهد و بنابراین همیشه باید به آن پرداخته شود. در حال حاضر و با توجه به شرایط پر استرس و گاهاً پر خشونتی که با آن روبرو هستیم به نظر پرداختن به این عنوان اساسی اهمیتی دوچندان دارد. مفهوم خشونت دارای طبقهبندیهای مختلفی است که در ادامه به یکی از این طبقهبندیها اشاره شده است:
همانطور که مشاهده میشود بسیاری از رفتارهایی که ما در زندگی روزمره آن را تجربه میکنیم یا شاهد آن هستیم مواردی از خشونت را شامل میشود که خود میتواند پیامدهای روانشناختی و اجتماعی بسیار زیادی داشته باشد. شاید بهتر باشد در اینجا اندکی به علت های احتمالی خشونت بپردازیم، البته ناگفته مشخص است که پدیده ای با این پیچیدگی طبعاً علتهای بیشماری دارد که در اینجا فقط به چند مورد محدود آن میپردازیم:
مهمترین راهکار مقابله با خشونت در سطوح مختلف شخصی یا اجتماعی پرداختن به علل ایجاد آن و تلاش برای مرتفع کردن آن است. این موضوع باعث میشود که بتوانیم پیش از بروز خشونت از آن پیشگیری کنیم یا از شدت آن بکاهیم. البته از آنجاییکه این پدیده احتمالاً همیشه تا درجاتی وجود خواهد داشت، توانمندسازی و فراهمسازی آموزشهای مناسب برای برخورد با خشونت به افراد جامعه و همچنین کار روی برنامههای پیشگیری از خشونتی که توسط سازمانهای ذیصلاح مانند سازمان بهداشت جهانی طراحی و اجرا شده است نیز میتواند بسیار کمک کننده باشد. امید است که روزی شاهد جامعه و جهانی بدون خشونت باشیم.