در بیشتر متون روانشناختی، در توصیف روانشناسانِ مطلوب، از واژهها و مفاهیمی نظیر روانشناسِ «موثر»، «ممتاز» یا «ایدهال» استفاده شده و در آنها، سودمندی روانشناسان، بیشتر در نقشهای فردی، نظیر رواندرمانی، مد نظر بوده است، تا جایی که گاهی این تصور نادرست را برانگیخته است که روانشناسان صرفاً در سطح فردی به کاهش درد و رنج انسانها میپردازند، یا آنها را برای سازگاری آماده می کنند. در حالیکه یکی از وظایف بسیار مهم روانشناسان، ایفای نقشهای اجتماعی است.
ضرورت دارد به نقشهای اجتماعی روانشناسان توجه بیشتری به عمل آید. مفهوم روانشناس «ایستاده»، با چنین قصدی ارائه شده است. در این نوشته، «ایستاده»، نه به معنی سکون و از حرکت باز ایستادن و نه به مفهوم ایستادگی، بلکه نقطه مقابل نشستن و به معنای به حرکت درآمدن، پویایی و موثربودن در نقشهای پیشگیرانه و اجتماعی است. روانشناس «ایستاده»، به نوعی، همان روانشناس «داوطلب» است. شاید نزدیکترین واژه به مفهوم «ایستاده»، عبارت «step up» است که توسط جان ایزو، در توصیف مسئولیتپذیری استفاده شده است و دکتر علی صاحبی، برای آن از معادل بسیار مناسبِ «به پا خاستن» استفاده کرده و اسم کتاب ترجمه شده را «به پا خاستن برای انسانیت» درنظر گرفته است.
در زیر توصیفی چهاردهگانه از روانشناسان «ایستاده» یا «به پا خاسته» به عمل آمده است. در این نوشته، ادعایی مبنی بر بدیع و نوآورانه بودن این مفهوم و ویژگیهای این افراد نیست، بلکه هدف صرفا برداشتن گامی برای تاکید بیشتر بر نقشهای اجتماعیِ روانشناسان است. با این امید که طی بحث و تبادل نظر میان روانشناسان، این مفهوم رشد یابد و ما را حتی لحظاتی کوتاه از نقشهای فردی فراتر ببرد. پیشنویس این یادداشت، پیش از این در صفحۀ اینستاگرامی شخصی منتشر شده بود و از نقدهایی که موجب ویرایش نوشته شد سپاسگزاری میشود.
توصیفهایی چهاردهگانه از روانشناس «ایستاده» یا «به پا خاسته»
در شرایط سخت که خود روانشناسان نیز با چالشهای فردی، اجتماعی یا حرفهای مواجه هستند، روانشناس ایستاده بودن کاری بسیار سخت و در عین حال بسیار ارزشمند است؛ حتی اگر یک درصد میتوانیم روانشناس ایستاده باشیم و با آن موافقیم بعد از این از «#من_یک_روانشناس_ایستاده_هستم» یا «#من_یک_روانشناس_به_پا_خاسته_هستم» استفاده خواهیم کرد.
#من_یک_روانشناس_ایستاده_هستم.
#من_یک_روانشناس_به_پا_خاسته_هستم.
تهران، خیابان ولیعصر، خیابان توانیر، خیابان نظامی گنجوی، نبش کوچه هفت پیکر
تلفن :19-88770011
تهران، سیدخندان، ابتدای سهروردی شمالی، کوچه سلطانی (قرقاول)، پلاک ۳۷، طبقه سوم
تهران، سیدخندان، ابتدای سهروردی شمالی، کوچه سلطانی (قرقاول)، پلاک ۳۷، طبقه سوم
1555716755
تلفن: 09367740873 (ساعت پاسخگویی: شنبه تا چهاشنبه، از ساعت 9 الی 14)
فکس: 86120659
کلیه حقوق برای انجمن روانشناسی ایران محفوظ است. – 1400©
طراحی سایت توسط شرکت مهندسی اشاره شرق